Koster ikke all verden
Storrø anslår at hele systemet kostet til sammen omkring 250 000 kroner, pluss egeninnsats.
- Dette er ikke all verden. Siden dette er et lavtemperaturanlegg, valgte jeg å legge 20 centimeter isolasjon under hele gulvet, 25 i veggene og 30 i taket. Dette ga en merkostnad under bygging. Gulvvarmerørene ligger med 20 centimeters avstand, så det er noen kilometer med rør i gulvet. Disse rørene fikk jeg imidlertid en særdeles god pris på, forteller Storrø som har gjort alt arbeidet med legging av rør selv.
Varmepumpa på vel 30 kW kostet rundt 70 000 kroner, mens varmevekslerne kostet omkring 15 000 kroner til sammen.
- Hva ville andre alternativer kostet?
- Minst 500 000 kroner. Og alle de andre systemene jeg vet om er basert på direkte varmegjenvinning uten bruk av varmepumpe. De er også stort sett basert på at oppvarming før innsett og grunnfyring under innsett skjer med fossilt drivstoff. Jeg har ikke gass- eller oljefyring i det hele tatt.
Enkelt prinsipp
Bakgrunnen for at Storrø valgte denne løsningen er at det koster ganske mye å fyre i et kyllingfjøs. Spesielt om vinteren. Og jo mer man fyrer med gass eller olje, desto mer må man ventilere for å bli kvitt vanndamp og CO2. Det blir en ond sirkel, og ventilasjonssystemet må transportere store mengder varm luft ut av huset for å holde fukt- og CO2-nivåene nede, og innenfor forskriftene.
- Jeg tenkte at det måtte finnes en måte å nyttiggjøre seg denne energien på. Så jeg satte i gang med å utvikle en løsning som var brukbar, som ikke kostet for mye, og som ikke ga nevneverdig ulempe og merarbeid. Det måtte også være enkelt, sier Storrø.
- Hva med vedlikeholdet?
- Det har så langt bestått i vasking av varmevekslerne, samt rense filtrene i varm- og kaldkursen til varmepumpa. Dette gjøres mellom hvert innsett i forbindelse med rengjøring. Alle tekniske installasjoner har en levetid, så også for dette anlegget. Jeg må derfor selvsagt påregne å skifte en sirkulasjonspumpe og andre ting ved behov. Men så langt har det ikke vært mye av dette.
Det hører også med til historien at Storrø jobber med en løsning som vil fungere i driftsbygninger uten gulvvarme, og som kan ettermonteres.