Visste du at metanreduserende fôrvarer kan kutte utslipp fra drøvtyggere med 30 prosent?
Metan fra i vomma til drøvtyggere utgjør rundt 50 prosent av klimagassutslippene fra jordbrukssektoren i Norge. Ulike fôrvarer kan tilsettes fôret til drøvtyggerne og gi en metanreduserende effekt. Bruken av slike metanreduserende fôrvarer er av de enkelttiltakene med høyest potensial for å redusere næringas biologiske utslipp innen 2030.
Gjennom prosjektet MetanHUB har ulike typer metanreduserende fôrvarer blitt testet i fôret til norske drøvtyggere. MetanHUB skal sørge for kunnskapsbygging, uttesting og en trygg implementering av metanreduserende fôrvarer for drøvtyggere under norske forhold. Etter flere år med forsøk er prosjektet nå i gang med utprøving for praktisk bruk av fôrvaren Bovaer® hos 10 melkeprodusenter fordelt over hele landet.
Rolf Øyvind Thune er melkeprodusent i Østfold og har vært med fra starten av prosjektet:
– Selv om vi har en sirkulær produksjon i dag, kan vi fortsatt bidra til å redusere de totale utslippene. Bovear® er et av mange tiltak for å klare dette, men et av de som potensielt kan bety mest. Derfor er det viktig for meg å være med, mener Rolf Øyvind.
Det er mulig å tildele metanreduserende fôrvarer på ulikt vis. Noen fôrvarer kan bli blandet inn kraftfôret ved hjelp av en dispenser som plasseres i en kraftfôrautomat eller i en melkerobot. Andre fôrvarer må tildeles på andre måter, for eksempel ved bruk av fôrmikser som blander fôrvaren inn i grovfôret.
– Det har vært greit for meg å ta i bruk metanreduserende fôrvarer. Jeg har blandet inn Bovaer® i grovfôrmiksen, og har erstattet det med tilsetning av mineraler, slik at det ikke har krevd noen ekstra arbeidsinnsats av meg. Jeg har heller ikke opplevd at fôrvaren har påvirket produksjonen min negativt på noen måte. Derimot er jeg nysgjerrig på om jeg på sikt kan se et positivt utslag i Husdyrkontrollen, sier Rolf Øyvind.
– Dette tiltaket er ikke noe nytt og det har vært testet ut i mange land. Canada, Danmark og flere andre EU-land har godkjent Bovaer®. Jeg har fulgt med på forskningen over tid for å følge med på om det har gitt noen negative effekter, og jeg har blitt overbevist om at dette er trygt for dyra mine og for kundene. Nå må myndighetene være med og sikre at tiltaket kan gjennomføres i næringa uten at det blir en økt kostnad for bonden, avslutter han.
I løpet av 2024 planlegger MetanHUB å få implementert tiltaket hos 90 nye produsenter. Prosjektet MetanHUB finansieres over jordbruksforhandlingene, og den neste fasen av utprøving på gårdsnivå vil få støtte fra det nye klimafondet Bionova. På sikt vil det være behov for finansiering av en større utrulling.
Les mer om tiltaket og forskningen på MetanHUB sine nettsider her.