Uke 20: Presisjonsteknologi er god ressursutnyttelse
Klimabuzzen er fortida på sin to ukers lange Møre- og Romsdal-etappe. Med et tettpakket program har Klimabuzzen besøkt en rekke bønder som kunne fortelle om sine beste klimatiltak, i tillegg til å legge inn et besøk hos Mastittlaboratoriet i Molde.

Mastittlaboratoriet eies av Tine og er unikt i sitt slag i verden. Laboratoriet ble opprinnelig etablert for 74 år siden for å dyrke bakterier og finne ut hvilke medisiner som virker mot mastitt hos storfe og geit. I dag utfører de også drektighetskontroller og grovfôranalyser.
– Vi gjør mastittkontroll for hele Norge og tester drektighet hos kyr ved å analysere glykoproteiner i melka. Dette bidrar til at kyrne ikke går på tomgang, noe som er både økonomisk og klimasmart, sier Liv Synnøve Sølverød, som er daglig leder ved Mastittlaboratoriet.
Tine har satset på å utvikle et tilbud for å ta grovfôrprøver, noe som har vist seg å være svært nyttig for både Tines egne produsenter og andre. For tre år siden startet Tine opp tilbudet med at bønder kan sende grovfôrprøver med tankbilen som henter melk. Alle prøvene i hele Norge blir transportert til Molde og analysert på laboratoriet der.
Med Tines eksisterende infrastruktur, og den nye og kostnadseffektive NIR-teknologien (Near-Infrared Reflectance) som brukes på laboratoriet, kan grovfôrprøver analyseres og gi klare resultater i løpet av 1–2 døgn. Analysene gir raskt resultater på viktige parametere som tørrstoff, protein og fordøyelighet, og bidrar til bedre forvaltning av ressursene på gården.
– Motivasjonen bak dette tilbudet er å sikre mer og bedre norskprodusert grovfôr. Det er viktig for å redusere importen av kraftfôr og øke selvforsyningen, forklarer Liv Synnøve.
Birger Gikling Ingeborgvik og Marthe Holthe Sirivik har drevet gård med melkeproduksjon på Averøy siden 2019, og er blant bøndene som har fått besøk av Klimabuzzen.
Siden de startet drifta har de vært opptatt av å ta i bruk presisjonsløsninger som sikrer bedre utnyttelse av ressursene på gården. Det innebærer teknologi som GPS-styring av traktoren, geospreder for kunstgjødsel, og aktiv bruk av grovfôrprøver.
De har også hatt klimarådgiving, og opplever at den har bidratt til å strukturere arbeidet.
– Vi investerte tidlig i en geospreder. Med den har vi spart mye kunstgjødsel og sikret at gjødselen blir tildelt riktig sted. Det har vært viktig for ressursbruken og tidsforbruket vårt, spesielt med stadig mer ustabilt vær som gir kortere vinduer for jordarbeid, sier Birger.
Birger og Marte har tatt grovfôrprøver siden starten av driften, og de synes det er svært nyttig. De tar prøver både av ferdiggjæret surfôr og under høsting for å bestemme slåttetidspunkt og næringsinnhold.
– Grovfôrprøver er en lavthengende frukt som gir stor verdi for drifta vår og i klimaarbeidet. Å ikke ta grovfôrprøver ville vært som å famle rundt i blinde. Vi har stor nytte av å kjenne næringsverdiene i grovfôret for å kunne tilpasse kraftfôrbruken, gjødselbruken og slåttetidspunktene, og dermed forvalte ressursene på gården best mulig, mener Birger.
Hele reiseruta finner du her.