Uke 21: Metanreduksjon på menyen
Klimabuzzen har rullet innom Surnadal og besøkt melk- og svineprodusent, Eirik Fiske. På gården hans har kyrne fått en ny ingrediens med klimaeffekt i fôret.

– Jeg ble tidlig nysgjerrig på metanreduserende fôrtilsetninger. Etter å ha lest om forsøkene på Kjos gård, tok jeg kontakt med Tine for å høre om dette var noe jeg kunne teste ut selv, forteller Eirik.
Eirik har vært med i Metanhub prosjektet siden våren 2024, og er en av de snart 100 bøndene som skal være med på MetanHUBs storskala uttesting gjennom 2025. Prosjektet skal bidra til trygg og effektiv bruk av metanreduserende fôrvarer i norsk landbruk. Målet er å kutte 700 000 tonn CO₂-ekvivalenter innen 2030 gjennom å bruke fôrtilskudd til drøvtyggere som reduserer utslippet av metan fra vomma. På gården i Surnadal har Eirik brukt tilsetningen Bovaer® i over ett år.
– Jeg ble tidlig trygg på forskningen bak 3NOP, som er det aktive stoffet i Bovaer. Det er trygt både for dyrene og for oss som håndterer det. Samtidig er tidsbruken ved tildeling neglisjerbar sammenlignet med alt det andre jeg gjør på gården, sier Eirik.
Klimagassen metan dannes i vomma når drøvtyggere bryter ned fiber i gras og grovfôr, noe det er mye av i norsk fôrrasjon. Ved å tilsette stoffer som hindrer metandannelse, puster kua ut mindre klimagass uten at det går utover verken helse, melkeproduksjon eller kjøttkvalitet. Alle resultater fra 10 års forskning og utprøving viser nemlig at dyrenes helse og velferd ikke blir påvirket, og at de spiser like godt som før.
– Jeg ser ikke på drøvtyggere som årsaken til klimaendringer, men metan er en potent klimagass. Ved å ta ut noe av metanet fra karbonsyklusen, får vi en avkjølende effekt på klimaet. Det gir verden bedre tid til å fase ut fossile energikilder, mener Eirik.
MetanHUB jobber for at slike tiltak skal fungere i praksis under norske forhold på norske gårder. Det er ett av mange tiltak som gjøres for at landbruket skal kunne komme i mål med sine forpliktelser om å kutte 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030.
Klimabuzzens reise på Vestlandet er nå over, og turen går videre til Nordland. Her skal Klimabuzzen på sin Nord-Norge-turné som varer ut juni.
Hele reiseruta finner du her.