Ofte stilte spørsmål
Lurer du på noe om klimakalkulatoren? Her finner du svarene!
Lurer du på noe om klimakalkulatoren? Her finner du svarene!
Når bonde har gitt samtykke til Landbrukets Klimaselskap hentes data inn via Landbrukets Dataflyt. Videre blir dataen håndtert beregningsmodellen til Klimakalkulatoren, som er basert på forskningsmodellene HolosNor. Resultatene presenteres på web for det enkelte landbruksforetak.
Bonden kan dele sine beregninger med sin rådgiver ved å gi rådgiver samtykke til web-løsningen/kalkulatoren. Rådgiver kan også forespørre den enkelte bonde om samtykke til dette via en egen løsning for registrerte rådgivere.
Sjekk først om din produksjon har tatt i bruk kalkulatoren. Oppdatert informasjon finner du på klimasmartlandbruk.no. Du logger deg inn på klimakalkulatoren HER. Linken finner du også på Dataflyts hjemmeside, og i noen tilfeller på eiernes hjemmesider også.
For å gi deg best mulig utbytte, tilbyr vi et gratis e-læringskurs som gir en innføring i klimagasser fra landbruket og praktisk bruk av Klimakalkulatoren. V oppfordrer alle bønder til å ta dette kurset som er en grunninnføring i både klimaarbeidet til landbrukets og hvordan kalkulatoren faktisk fungerer og hva den regner på. Det kan gjøres uavhengig om man har eller ikke har godt nok datagrunnlag til å få en beregning.
For å hjelpe den enkelte gård med å avdekke lønnsomme klimatiltak, tilbyr rådgivningsorganisasjonene NLR og Tine gårdsbesøk med individuell rådgiving, grupperåd, fagmøter og kurs. Sammen med rådgiveren kan det settes opp en tiltaksplan for den enkelte gård.
Fylkeslagene i Norges Bondelag holder jevnlige kurs i klimakalkulatoren for sine medlemmer.
Eierne av Klimasmart landbruk vil i mange tilfeller kunne gi veiledning i bruk av kalkulatoren og i noen tilfeller også kunne gi konkrete forslag til tiltak. Ta kontakt med din samhandlingspartner/varemottaker om det er noe du lurer på.
Klimakalkulatoren beregner kun klimautslipp i forhold til bærekraftsmålet om reduksjoner av klimagasser.
Den tar ikke hensyn til eller beregner andre viktige bærekraftsmål som for eksempel opprettholdelse av biologisk mangfold, bruk av norsk produserte råvarer osv.
Bærekraftspørsmål er en del av et større og sammensatt bilde, og blir en viktig sak å bygge kompetanse rundt og å ta stilling til for næringa fremover.