- Prosessen starta i 2007 da det kom signaler om nye retningslinjer at alle oljefyrer i offentlige bygg skulle fases ut innen 2020. Allerede da begynte vi å tenke på at dette var en fin mulighet til foredle skogen lokalt og øke sysselsettingen, forteller Jan Egil Tillereggen, daglig leder i Klæbu Bioenergi AS.
Prosessen stoppet imidlertid opp og det var ikke før i 2014 at kommunen vedtok å fase ut fossil energibruk i offentlige bygg, til fordel for fornybar energi. Dette ble starten på bioenergieventyret i Klæbu.
- Vi kontaktet alle medlemmer i Klæbu Bondelag og skogeierlaget. Det var viktig for oss at alle fikk muligheten til å delta. Til slutt satt vi igjen med 12 stykker som i dag utgjør Klæbu Bioenergi AS.
At flisa skal være kortreist er det ingen tvil om, og Tillereggen forteller at økt lokal verdiskaping ligger som en viktig grunnstein for selskapet.
- På det lengste er det en drøy mil fra tømmerstokken hogges til den går i flisfyringsanlegget og blir til varme for Klæbus skoleelever. Vi er svært opptatt av at den grønne verdiskapingen skal komme Klæbu til gode, til og med regnskapsføreren vår er herfra, sier Tillereggen.
I januar 2015 kunne endelig oljefyren på barne- og ungdomsskolen i Klæbu kastes på dør. Tillereggen mener at flisfyringsanlegget har levd opp til forventningene.
- Forbudet mot oljefyring gir ikke bare klimagevinst, men også en fin mulighet for bønder og skogeiere som ønsker nye bruksområder for skogressursene sine.