Ofte stilte spørsmål
Lurer du på noe om klimakalkulatoren? Her finner du svarene!
Lurer du på noe om klimakalkulatoren? Her finner du svarene!
Klimakalkulatoren er et digitalt verktøy for klimasmart drift på gårdsnivå. Den kan brukes på PC, smarttelefon og nettbrett.
Kalkulatoren beregner klimagassutslippene totalt for den enkelte gård og per produsert enhet i hver produksjon Den regner på klimagassene CO2, N2O og CH4, og summerer som CO2-ekvivalenter. Utregningen er basert på data fra gårdsdriften og den enkeltes produksjon. Landbrukets Dataflyt står for innhentingen av data og har hatt ansvar for utviklingen av Klimakalkulatoren.
Klimakalkulatoren gir informasjon om utslippene per produksjon for gården sett opp mot sammenligningsgrupper. Ved hjelp av kalkulatoren og rådgivning er det mulig å avdekke tiltak som kan redusere gårdens klimagassutslipp og øke opptaket av karbon i jord. Ofte vil tiltakene også være smarte og gode agronomiske tilpasninger som er økonomisk lønnsomme for bonden.
God agronomi og godt husdyrhold er bra for gårdsdrifta og klimaet. Landbrukets klimakalkulator skal hjelpe deg som bonde å få oversikt over klimautslippene fra din produksjon. Ved å hente inn og registrere data fra din drift i kalkulatoren, regner den ut utslippene, som igjen gjør det mulig å avdekke områder der du kan sette inn tiltak. Slik kan du iverksette effektive og målrettede klimagrep tilpasset din drift.
Norsk jordbruk står for 8,7 prosent av klimagassutslippene her i landet (Kilde: SSB). Globalt står jordbruket for 11 prosent (Kilde: C2ES/ Center for Climate and Energy solutions).
Landbrukets klimakalkulator tar med utslipp fra jordbruk, men også fra drivstoff og transport, samt også utslipp fra dyrka myrjord.
I juni 2019 inngikk landbruket en avtale med regjeringen om å redusere klimagassutslippene og øke karbonopptaket i jord fra jordbruket med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021 – 2030.
Et samlet landbruk lanserte i april 2020 Landbrukets Klimaplan for hvordan næringa de 10 neste årene skal innfri klimaavtalen. Klimaplanen inneholder åtte satsingsområder. Klimakalkulatoren - sammen med rådgivning - er ett av disse. Ei samla næring har som mål at alle bønder innen 2025 skal ha tatt i bruk klimakalkulatoren på eget gårdsbruk.
Nei, i dag er det er gratis å bruke klimakalkulatoren. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg/logge deg inn og gi samtykke til innhenting av data og gjennomføring av beregninger for ditt bruk.
Ikke ennå. Først ut er kumelk, korn og gris. Så vil andre produksjoner følge etter. Det er planlagt at produsenter av storfekjøtt basert på ammeku, grønt, fjørfe og sau kan er ta den i bruk i 2021.
Det er produsenter med tilstrekkelig datagrunnlag som kan få utført klimaberegning for sine produksjoner. For å få gjennomført beregninger kreves det deltagelse i husdyrkontroller, bruk av digital skifteløsning (foreløpig Skifteplan), digitale avregnings- og fakturadata levert via Landbrukets Dataflyt med mere. Alle som samtykker til innhenting av data og klimaberegning vil få oversikt over hvilke data som eventuelt mangler for å få gjennomført en klimaberegning.
Selv om kalkulatoren er tilgjengelig for en produksjon, er det ikke alltid at man kan ta den i bruk, hovedsakelig på grunn av manglende datagrunnlag. De som gir samtykke vil få beskjed dersom de mangler data, hvilke data de mangler og i mange tilfeller hva de kan gjøre for å gjøre dataen tilgjengelig.
For å bruke kalkulatoren må du være registrert som bruker av Landbrukets Dataflyt og gi samtykke til at Landbrukets Dataflyt kan innhente nødvendig data.
Ja, det kan du. Vi vil imidlertid oppfordre alle til å bruke klimakalkulatoren. Målet er at alle gårdsbruk tar i bruk kalkulatoren og får tilbud om klimarådgivning gjennom f.eks. Norsk Landbruksrådgivning, TINE eller andre rådgivningsaktører som tilbyr dette.
I 2020 er det produksjoner innen kumelk, korn og gris som kan ta den i bruk. Det er planlagt at produsenter av storfekjøtt basert på ammeku, grønt, fjørfe og sau kan er ta den i bruk i 2021.
Landbrukets Dataflyt SA utvikler og drifter klimakalkulatoren. Les mer om Landbrukets Dataflyt SA her.
Kontaktskjema Klimasmart Landbruk
Under «Kontakt oss» finner du et kontaktskjema
Informasjon om prosjektet Klimasmart Landbruk
Prosjektleder Tony Barman, Klimasmart Landbruk
E-post: tony.barman@klimasmartlandbruk.no
Tlf.: 902 02 213
Tekniske spørsmål om klimakalkulatoren
E-post: brukerstotte@landbruketsdataflyt.no
Tlf.: 22 05 47 30
Brukerstøtte for klimakalkulatoren
Gjelder det pålogging med BankID? Kontakt din bank.
Gjelder det pålogging med Produsentregisteret? Kontakt Landbrukets Dataflyt.
E-post: post@landbruketsdataflyt.no| Tlf. 22 05 47 30
Avtaleverk, registrering og/eller Dataflyt-løsningen
Landbrukets Dataflyt SA
E-post: brukerstotte@landbruketsdataflyt.no
Spørsmål om klimarådgivning
Norsk Landbruksrådgivning (NLR)
E-post: nlr@nlr.no
Tlf.: 902 03 317
Eller kontakt ditt regionale NLR-kontor. Oversikt finnes på nlr.no.
TINE
Driver du med melkeproduksjon kan du kontakte Tine Medlemssenter
Tlf.: 51 37 15 00
E-post: medlem@tine.no
Eller kontakte TINE Rådgiver i ditt distrikt.
For at kalkulatoren skal kunne beregne utslipp på din gård, trenger du å gi ditt samtykke til å dele din data fra gårdsdriften. Dette er data som allerede er registrert blant annet i Kukontrollen, din skifteløsning og i gårdsregnskapet.
Data og beregninger deles ikke med flere med mindre man gir aktivt samtykke til det.
Det er trygt. Landbrukets Dataflyt som har utviklet kalkulatoren, innhenter og samordner data i landbruket på en sikker, strukturert og standardisert måte etter gjeldende lover og regelverk.