Helse og fruktbarhet, kombinert med god produksjon, står sentralt i avlsmålet til NRF. Mange mener kombikua er verdens beste og mest klimavennlige ku. I en rekke land avles kyrne fram for enten å produsere mest mulig melk, eller for å skaffe mest mulig kjøtt. Den norske kombikua fra NRF, derimot, har spesialisert seg på å produsere begge deler.
Hva er fordelene med ei slik kombiku kontra andre kyr som for eksempel den franske Charolais? Vi spør Mari Bjørke som er kommunikasjonssjef i Geno.
- Fordelene med ei kombiku er god ressursutnyttelse og fôrutnyttelse på ei og samme ku i stedet for to, sier Bjørke. Her bruker man den samme fôrmengden til å produsere både melk og muskler. På denne måten reduseres både fôr, avfall, vannforbruk og utslipp per produsert kilo melk og kilo kjøtt. Dette gir en mer bærekraftig produksjon.
Klimavennlig produksjon
Selv om matproduksjonen har økt de siste femti årene, er klimautslippene fra norsk landbruk redusert. NRF danner basisen for landbruk over hele landet, og i dag produseres det mer mat på en bærekraftig måte med færre kyr. I 1950 var det 760 000 kyr i Norge. Nå er tallet omkring 250 000 NRF-kyr. Færre kyr betyr også at norsk melk produseres over dobbelt så miljøvennlig som det internasjonale gjennomsnittet.
Kombinert produksjon av kjøtt og melk er en meget effektiv driftsform. Den gir god utnyttelse av norske ressurser, og den gir mest kostnads- og klimaeffektiv produksjon av storfekjøtt. På kombinert kjøtt- og melkeproduksjon under norske forhold er det dokumentert et utslipp på 17,2 CO2-ekvivalenter pr kilo slakt. Dette er langt lavere enn for kyr som kun avles fram for kjøttproduksjon.
- Dette viser at det med å utnytte kua til å produsere både kjøtt og melk er en meget klimasmart løsning, poengterer Bjørke.