Klimasmart ventilasjon i fjøset

Riktig lys og riktig ventilasjon i fjøset sparer energi. Melkebonde Knut Johan Singstad (28) i Hemne kommune har funnet den ideelle løsningen for riktig lys og ventilasjon i sitt nye fjøs.

Det er nå vel halvannet år siden familien Singstad på gården Lian mellom Kyrksæterøra og Vinjeøra i Sør-Trøndelag tok i bruk sitt nye fjøs. Samtidig ble det splitter nye lys- og ventilasjonsanlegget satt i drift.

- Hva er bakgrunnen for denne løsningen?

- Bakgrunnen er at jeg har sett denne løsningen i bruk i fjøs flere steder. Blant annet i Danmark og Sverige. Også her i landet har jeg sett lignende løsninger. Både på Jæren og her i Trøndelag, forteller Knut Johan Singstad. Han tror dette opplegget er det absolutt beste både for dyr, folk og miljøet, og at dette er en løsning som flere og flere kommer til å velge i framtiden.

Luftig og energibesparende

Singstad har valgt en løsning med åpent møne og naturlig ventilasjon med gardiner i veggen. Disse gardinene justerer seg automatisk opp og ned. På denne måten slippes det inn store mengder luft i fjøset, og det hele blir veldig åpent.

- Hvilken klimagevinst gir dette?

- I tillegg til at det blir veldig god luft i fjøset, slippes det også inn mye lys. Dette gjør at jeg faktisk kan skru av lyset helt i fjøset, i perioden mellom 1.mai og 1.august. Med andre ord tre måneder uten bruk av strøm til belysning. Og i og med at jeg har isolert taket, så ligger temperaturen inne i fjøset på mellom 0 – 15 grader året rundt. Dette er ideelt for ei ku, poengterer 28-åringen og legger til at løsningen også er veldig energibesparende i forhold til andre løsninger som for eksempel vifter. I fjøset til Singstad er det nemlig kun to små motorer som driver det hele.

- Hvor mye arbeid er det å passe på at det hele fungerer?

- Gardinene stenges og åpnes automatisk. Man kan dessuten justere hvilken vindstyrke som stenger gardinene. Akkurat nå er det innstil på seks sekundmeter. Dette er noe man lærer etter å ha vært gjennom en innkjøringsperiode. Man ser straks om det fungerer når man kommer inn i fjøset.

Knut Singstad
Foto: Knut Singstad

Fakta om Lian gård:

  • Ligger like ved Rovatnet, nesten midtveis mellom Kyrksæterøra og Vinjeøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.
  • Rundt 400 dekar dyrket mark.
  • Melkeproduksjon. Melkekvote 450 000 liter årlig, med 50 melkekyr
  • En familiegård der Knut Johan foreløpig er forpakter. Kona Anne Jorun Skjolden, samt hans foreldre deltar i den daglige driften.
  • Nytt fjøs med melkerobot og nytt klimasmart lys- og ventilasjonsanlegg ble tatt i bruk i september 2015.

Enkelt og billig

Singstad oppsummerer sitt bidrag i ”Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket” slik:

- Med et slikt ventilasjonssystem i fjøset bruker du nesten ikke strøm i det hele tatt. Du får enormt bra luft, og det blir veldig lyst og fint for dyra. Kort oppsummert kan man si at dette er en enkel løsning som er billig i drift, og den gir den beste velferden både for folk og dyr. En meget klimasmart løsning, sier gårdbrukeren ved sørenden av Rovatnet. Effektene av denne investeringen er uten tvil bare positive.

- Hva er kostnaden med en slik løsning kontra andre alternativer?

- Denne løsningen er verken dyrere eller billigere enn andre løsninger, understreker en tydelig godt fornøyd Singstad. Det er også ubetydelig med vedlikehold. Han synes for øvrig det er interessant å følge med i alle tipsene som kommer fram gjennom Bondelagets jakt på klimaløsninger. Det er mange små ting alle kan gjøre for å bedre klimaet.

Les mer om følgende emner:

Felleskjøpet logo_tine  Nortura Norsk Landbruksrådgiving SA 
 
 KLF fmnorgesfor 
 
hoff  FRA Gartnerhallen
 
qnsg geno tyr bondelaget
    
leaf-blue

Klimasmart Landbruk

Epost: post@klimasmartlandbruk.no

Postadresse: Klimasmart Landbruk, PB 9354 Grønland, 0135 Oslo. 

Meld deg på nyhetsbrev